‘Feest’dagen

Dagen vol gezelligheid, vrienden, familie, uitstapjes en heel veel verplichtingen. Jaja, ze staan weer voor de deur: de feestdagen! Of ik dit jaar de deur voor ze open, weet ik nog niet. Het kan ons allemaal niet gek genoeg deze dagen, nou ja bijna allemaal. De één houdt van de ‘gezellige’ drukte, terwijl het van de ander allemaal wel iets minder mag. Het is vast geen verassing tot welke categorie ik behoor…

Ik vraag me elke december weer af wie het in vredesnaam heeft bedacht om zoveel feestdagen in één maand te proppen. Hetgeen waar ik me het meest over verbaas is dat iedereen december zo’n drukke maand vindt. Euhm, wie precies maakt het druk? Jaaaa, dat doen we zelf! We voelen ons allemaal verplicht om naar elke kerst-, oudjaars- en/of nieuwjaarsborrel te gaan en bedenken daarnaast zelf ook vaak nog wel wat activiteiten. Goh wat is het een drukke maand…

Wat ik überhaupt niet begrijp is kerst. Het moment van het jaar waarin je gezellig met de hele familie bij elkaar komt. Waarom moet ik per se met kerst gezellig doen met de familie? Kan je het de rest van het jaar niet ook gezellig hebben en een keer wat leuks samen doen? Nee, iedereen heeft het natuurlijk zo druk dat daar geen tijd voor is, dus dan moet kerst maar het moment zijn waarin we elkaar liefde tonen. In één woord? Triest. Opeens hebben we met kerst wel genoeg tijd voor elkaar? Als iedereen het dan toch zo gezellig vindt, wat is er dan mis mee om door het jaar heen een keer tijd voor elkaar te maken? Nu lijkt het zo’n gemaakt kunstje, je wordt bijna verplicht om het gezellig te maken met elkaar. Oh het is kerst en wat hebben we het allemaal gezellig, dat we de rest van het jaar te druk zijn voor elkaar maakt niet uit, zo ontzettend leuk allemaal! Goed, het was vast nog niet duidelijk, maar ik vind het een beetje onzin. Tuurlijk vind ik het leuk om samen te zijn met mensen waar ik om geef, maar dat kerst een soort verplichting is, daar kan ik nog niet inkomen.

En naast die ene bonk gezelligheid met de familie is het natuurlijk ook nodig om nog wat met je vrienden te doen. Voordat het weer verkeerd wordt opgevat: ik vind het echt leuk om wat gezelligs te doen met anderen, maar niet allemaal aan het einde van het jaar. Elke keer wanneer er een groepsapp werd aangemaakt kreeg ik al lichte paniek.: oh nee, niet nog meer activiteiten toch?! Als ik niet ga, dan ben ik natuurlijk weer saai en denken ze dat ik het niet leuk vind. Bij het zien van alle activiteiten in m’n agenda krijg ik een soort error in m’n hoofd. Goed, het komt er op neer dat ik ben gestopt met alles als verplichting zien. Als ik het leuk vind en trek, dan ga ik er heen en anders heel jammer, volgende keer beter. Ik meld nu ook dat het me echt leuk lijkt (als dat zo is natuurlijk), maar dat het dag afhankelijk is of ik kom of niet. Inmiddels heb ik door wat andere activiteiten weg te strepen wel een hele gezellige (kerst)avond gehad!

De feestdagen zitten vol met prikkels, maar door je niet verplicht te voelen en ook genoeg rustmomenten in te lassen kom je ze prima door. Bijkomend voordeel: het eten rondom de feestdagen is altijd prima, dus je er doorheen eten is altijd een achter de hand liggende mogelijkheid 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s