Beperkte mogelijkheden

Binnen onze maatschappij ligt de nadruk volledig op het IQ. Je moet naar school om je kennis te verbreden, op de werkvloer heb je allereerst een papiertje nodig met het bewijs dat je de baan qua IQ aankan, daarnaast wil zo goed als iedereen zich opwerken, want dan ben je natuurlijk beter! Op deze manier geven we onbewust met zijn allen een signaal af dat zegt: met een laag IQ kom je er niet. Dat vind ik echt de grootste onzin ooit.

Wanneer we kijken naar het begrip gezondheid, dan kunnen we dit onderverdelen in verschillende dimensies: emotionele dimensie (bewustzijn eigen en andermans gevoelens, zelfacceptatie etc.), fysieke dimensie (kracht, snelheid, voeding , nachtrust), beroepsdimensie (tevredenheid dagtaak), spirituele dimensie (geestelijk welzijn), milieudimensie (zorg en verantwoordelijkheid naar omgeving), sociale dimensie (mate integratie en functioneren in omgeving) en intellectuele dimensie (ontwikkeling menselijk verstand). Dan is het toch vreemd dat binnen onze samenleving de nadruk vrijwel volledig ligt op de intellectuele dimensie en dan alleen het IQ. Ook binnen intelligentie heb je namelijk verschillende soorten, zo heb je het IQ, EQ, SQ en FQ. Er zijn genoeg mensen met een hoog IQ, die zichzelf vaak ook enorm slim vinden, die ik zo enorm dom vind! Die met zijn allen lekker volgens een protocol gaan werken, want zo hebben ze het geleerd. Een stapje verder kijken of handelen vanuit je EQ? Nee joh, dat staat niet op hun lijst, dus dat gebeurt niet, ben gek! Ja, dat noemt zich slim…

Ik ben de laatste die zegt dat we geen aandacht moeten besteden aan het verbreden van kennis, maar het mag allemaal wel iets minder. En als we dat dan doen, waarom leren we dan geen nuttige dingen? Ga ons dan ook les geven op het gebied van voeding, e-nummers, beweging etc. dingen waar we op dit moment wat aan hebben, bovendien kan dit ook nog een bijdrage leveren aan het voorkomen van ziektes.

Binnen een school wordt elk kind hetzelfde behandeld met hetzelfde doel: het kind klaarmaken om te presteren. Daarbij kunnen we het natuurlijk niet gebruiken dat het kind afwijkt van ‘normaal’. Nee, dat zou ten koste gaan van het presteren van het kind, dus we douwen er allerlei pillen in. Goed bezig! We onderdrukken de symptomen en lossen het probleem niet op, maar het kind presteert beter, dus het gewenste resultaat is bereikt.

We worden klaargemaakt voor de westerse maatschappij, de westerse wetenschap, een wetenschap die zich bezighoudt met de materiële wereld. Hierdoor beperken we ons enorm! Alles bestaat uit atomen, deze atomen bestaan voor 99,99999% uit energie en voor 0,00001% uit fysieke materie. We zijn dus continu bezig met slechts 0,00001% van onszelf, waardoor we op het laagste niveau van onze mogelijkheden blijven.

Op school leren we door te herhalen, steeds weer wordt die saaie stof opgedreund. Daarbij wordt ons allemaal nog even verteld dat de materie ongelooflijk moeilijk is. Door dit te benoemen neemt ons onderbewustzijn dit aan, waardoor de stof ook als moeilijk zal worden ervaren. Je kan ook zeggen dat wanneer je goed oplet het zeker haalbaar is een goed cijfer te halen. We leren dus door herhaling, dit heeft te maken met de 0,00001% materie van een atoom. Terwijl wijsheid die zich heeft opgebouwd door ervaring te maken heeft met de 99,99999% energie van een atoom….

Het IQ is een onderdeel van ons waar we zeker aandacht aan moeten geven, maar laten we dan ook aandacht besteden aan alle andere dimensies die ons maken tot wie we zijn! Zo mensen, dat is er ook weer uit.

Een gedachte over “Beperkte mogelijkheden

  1. Suzanne zegt:

    Mooi verwoord!
    Helemaal mee eens…maar o zo moeilijk om uit het keurslijf te stappen. Goed om de jongere generatie wel op deze manier zijn of haar eigen weg te laten vinden. En vooral blij te worden met wat hij of zij is en doet…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s